Më mùszimë jesc, bò to cało z dëszą trzimie.
W dawnej kuchni kaszubskiej był podział na kuchni rybacko-chłopską i mieszczańsko- dworską, Tę pierwszą cechowała skromność, prostota, znaki ubóstwa. Druga- dworska, pałacowa- była bogata w składniki, używano w niej wielu przypraw z różnych krajów. Ale obie te kuchnie, choć tak różne ze względu na zamożność domu, stanowią dziedzictwo i historię tej ziemi.
Różnorodne skarby lasów, dostęp do ryb słonowodnych i słodkowodnych, to decydujące czynniki, które wpływały na specyficzny smak kuchni kaszubskiej. Pokolenia, które tu gospodarzyły od wieków, przekazywały sobie umiejętność wykorzystywania bogactw przyrody.
Poniżej znajduję się lista rekomendowanych restauracji na Kaszubach. Prezentowane usługi gastronomiczne stoją na najwyższym poziomie i oferują tradycyjną kuchnię kaszubską. Kuchnia kaszubska- kiedyś uboga, dziś zaskakuje pełnią smaków i aromatów w nowoczesnych aranżacjach.